Tieteen ja teknologian kehitysaskeleita voidaan hyödyntää monilla eri aloilla, esimerkiksi terveyden- ja sairaanhoidossa. Yksilötasolla teknologinen kehitys hyvinvoinnin tukena on tyypillisesti laitteiden, kuten älykellojen ja askelmittareiden tai verenpainemittarin, käyttöä. Mutta teknologiaa hyödynnetään merkittävässä määrin myös suuremmassa mittakaavassa. Tässä artikkelissa kerromme, millä tavoin tiedettä hyödynnetään terveydenhuollossa.

Robotiikka leikkaushoidon tukena

Teknologinen kehitys on mahdollistanut robottien kehittymisen niin luotettaviksi, että niitä voidaan hyödyntää eri alojen kirurgisissa toimenpiteissä. Robotit voivat joissain tapauksessa suorittaa toimenpiteen kokonaan itse, tai lääkäri voidaan käyttää robottivartta leikkauksen tukena.

Robotiikkaa hyödynnetään esimerkiksi silmäkirurgiassa. Jos sinulla on piilolinssit ja haluat päästä niistä ja laseista eroon, voit hakeutua esimerkiksi silmien laserleikkaukseen. Robottien käyttö on viime aikoina laajentunut lääketieteen eri osa-alueille. On arvioitu, että tulevaisuudessa robotti voisi jopa paikata hampaat ilman lääkärin läsnäoloa. Robottien käyttö tehostaa kirurgiaa, mutta toisaalta robotit ovat kalliita, ja toistaiseksi ne edellyttävät vielä ihmistä valvomaan niiden toimintaa.

Diabeteksen hoidon uuden tuulet

Tieteen ja tekniikan kehitys ovat vieneet myös diabeteksen hoidon uudelle tasolla viime vuosikymmenten aikana. On kehitetty esimerkiksi puhuvia verensokerimittareita. Ne ovat oivallinen apu ikäihmisille ja muille henkilöille, joiden näkö on heikentynyt. Uusimmat verensokerimittarit auttavat myös insuliinin annostuksen määrittämisessä, ja ylläpitävät tilastoja verensokeriarvojen kehityksestä.

Säästöä älyhenkivakuutuksilla

Vakuutukset ovat tyypillisesti eräitä kotitalouksien suurimmista menoeristä. Vakuutusyhtiöt ovat tiedostaneet teknologisen kehityksen, ja alkaneet hyödyntää älylaitteita vakuutusten räätälöinnissä asiakkaille sopiviksi. Nykyään asiakas voi valita niin sanotun älyhenkivakuutuksen, jonka ottamalla hän sitoutuu esimerkiksi terveydentilaa ja elämäntapoja seuraavan älylaitteen käyttöön. Liikkumalla ja nukkumalla riittävästi asiakas voi siten pienentää vakuutuksensa hintaa tuntuvasti. Vakuutusyhtiöiden kannalta sijoitus on kannattava, ja toisaalta asiakkaiden kannalta taloudellinen kannuste todennäköisesti motivoi tekemään tervellisempiä valintoja arkisessa elämässä.

Fyysisen hyvinvoinnin lisäksi myös psyykkisellä hyvinvoinnilla on tärkeä rooli yksilön terveydentilan kehittymisessä, ja teknologiaa voidaan hyödyntää myös yksilön stressitason seuraamiseen. Pitkään jatkunut korkea stressitila altistaa monenlaisille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonisairauksille.

Älyä kuntosaleille

Myös kuntosalit ovat ryhtyneet hyödyntämään uutta teknologiaa palveluissaan. Tyypillisesti asiakkaan käytössä on erilaisia etäpalveluita, esimerkiksi videoituja ryhmäliikuntatunteja, joiden avulla asiakas voi nauttia ohjatusta liikunnasta oman aikataulunsa mukaisesti. Viime vuosien uutuus ovat myös kuntosaleilla järjestettävät virtuaalitunnit, jonka vähimmäisosallistujamäärää ei ole määritetty. Virtuaalitunnille voi siis osallistua esimerkiksi 1-2 ihmistä.

Sisäpyöräily, eli spinning, on ollut suosittu ryhmäliikunnan muoto jo vuosia. Teknologiaa hyödynnetään paitsi pyörissä käytettävissä mittauslaitteissa, myös pyöräilysalin tunnelman luomisessa. Suurten näyttöjen avulla voidaan luoda mountain biking -tunnille vuoristotunnelmaa, jossa maisemat vaihtuvat tunnin edetessä. Myös liikuntatilan lämpötilaa ja tuoksumaailmaa voidaan säätää halutunlaiseksi. Nämä elementit tekevät ryhmäliikuntakokemuksista aiempaa todentuntuisempia ja vaikuttavampia.

Aistihuoneet terapeuttisen hoidon tukena

Erityistä tukea tarvitsevat henkilöt hyötyvät terapiassaan niin sanotuista aistihuoneista, joissa teknologian avulla voidaan luoda joko aktivoiva tai rauhoittava ympäristö. Aistihuone on kokonaisvaltainen elämys, jossa hyödynnetään kaikkia aisteja, ja kuulon ja näön ohella myös esimerkiksi tuoksua. Aistihuoneiden käytöllä on huomattu olevan terapeuttisia hyötyjä, ja ympäristö voidaan luoda joko hoitolaitokseen, kouluun tai vaikka kotiin. Aistihuoneissa voidaan hyödyntää muita laitteita, kuten väriseviä lepotuoleja, joilla on yleisesti rauhoittava vaikutus.