Maailma on täynnä erilaisia hoitomuotoja sairauksien ennaltaehkäisyyn ja parantamiseen, mutta lääketieteelliseksi hoidoksi kutsutaan aina vain lukuisiin luotettaviin ja tarkkoihin tutkimuksiin perustuvaa hoitoa. Lääketieteellisten hoitojen ulkopuolella olevat hoidot ovat puolestaan joko vaihtoehtoisia tai täydentäviä hoitomuotoja. Hyödyllistä tietoa linkkeineen

ja värikkäine kuvineen löytää helposti ja nopeasti upeilla macbook air -koneilla, jotka tekevät tiedon etsimisestä todella helppoa. Käytännössä lääketieteellisen hoidon käyttöaiheet, teho ja annetun hoidon turvallisuus pitää voida osoittaa toimiviksi lääketieteellisten tutkimusten avulla.

Vaihtoehtoiset hoidot

Vaihtoehtoisia hoitoja on maailmassa monia erilaisia ja tunnetuimpia niistä ovat homeopatia, osteopatia ja kiinalainen lääketiede. Esittelemme seuraavissa kappaleissa nämä hoitomuodot pähkinänkuoressa.

Homeopatia

Homeopaattisen hoitomuodon keksijä ja esilletuoja on saksalainen lääkäri Samuel Hahnemann, joka lanseerasi kyseisen hoidon vuonna 1796. Hahnemann uskoi vahvasti, että sama aine, joka aiheutti oireita terveille ihmisille voi parantaa täysin samoista oireista kärsivän henkilön.

Homeopatiaa käyttämällä halutaan todistaa, että lääkkeen teho voimistuu aina enemmän, kun sitä laimennetaan tai ravistetaan tietyllä tavalla. Käytännössä valmis homeopaattinen lopputuote ei sisällä alkuperäistä lähtöainetta, kuten tarkoitukseen sopivaa kasvia enää juuri ollenkaan. Tiede ei kuitenkaan tue väitteitä homeopatian tai homeopaattisten tuotteiden parantavista vaikutuksista. Kansainvälisesti homeopaattisia valmisteita on olemassa useita tuhansia, ja homeopaatit uskovat niistä löytyvän avun oireeseen kuin oireeseen, usein ennaltaehkäisevässä merkityksessä.

Homeopaatti valitsee asiakkaalle sopivan ja oireenmukaisen lääkinnän. Homeopaattisia tuotteita voivat käyttää kaikenikäiset, sillä mikään homeopaattinen valmiste ei aiheuta milloinkaan käyttäjälleen fysiologisia haittoja. Homeopaattiset valmisteet laimennetaan aina alkoholiin tai sokeriin. Homeopatiaan pohjautuva hoito on erittäin suosittua Saksassa, Intiassa ja Yhdysvalloissa.

Osteopatia

Osteopatia on maailmalla tunnetuin ja vanhin kaikista niin sanotuista manipulaatiohoidoista. Hoitomenetelmä tunnetaan puhekielessä myös niksautushoitona. Osteopatian keksijänä pidetään Yhdysvaltalaislääkäri Andrew Taylor Stilliä, joka toi menetelmän julkisuuteen jo vuonna 1874.

Hoidon tehon oletetaan perustuvan siihen, että rangan liikkuvuuden säännöllinen lisääminen ja monien virheasentojen korjaaminen edistävät päivittäin kehon kykyä parantaa itse itseään. Osteopatian avulla voidaan parantaa luusairauksia, mutta myös monia muita vaivoja.

Osteopatian avulla pyritään parantamaan henkilö ja laukaisemaan erilaisia kiputiloja niveliä, kudoksia ja hermostoa käsittelemällä. Hoidot tehdään käsin, ja hoido teho on voitu tieteen avulla esittää toimivaksi ainakin henkilöä piinaaviin alaselkäkipuihin. Suomessa osteopaatin ammattinimikettä saa käyttää työssään vain Valviran, eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston hyväksymä alalle opiskellut ja valmistunut osteopaatti.

Kiinalainen lääketiede

Kiinalainen lääketiede hyödyntää tehokkaasti yrttejä, ja kyseistä hoitoperinnettä on Kiinassa harjoitettu jo yli 2 000 vuoden ajan. Kiinalainen maailmankuva perustuu taolaisuuteen, kungfutselaisuuteen ja buddhalaisuuteen. Kiinalainen lääketiede lähtee olettamuksesta, jonka mukaan jokainen sairaus johtuu aina energioiden epätasapainosta. Käytännössä henkilöllä on mahdollisuus parantua aina, kun hänen omat sisäiset ja ulkoiset voimansa on saatu tasapainoon.

Kiinalaisessa lääketieteessä lääkäri haastattelee potilaansa, katsoo henkilön kieltä ja tunnustelee tarkkaan hänen pulssiaan. Kiinalainen lääketiede käyttää hoitomuotoinaan hierontaa, yrttilääkkeitä, akupunktiota ja ravitsemusterapiaa.

Yleisesti kiinalaisessa lääketieteessä käytettävä rohdos jauhetaan keskenään yhteensopivien monien eri kasvien osista. Tiede ei ole tuhansien vuosien aikana voinut osoittaa kiinalaista lääketiedettä täysin toimivaksi tai turvalliseksi säännölliseen käyttöön, mutta maailmalla se on aina ollut suosittu ja arvostettu hoitomuoto. Kiinassa lääkeyrtit saattavat aiheuttaa joillakin henkilöillä akuuttia ­maksan vajaatoimintaa.

Täydentävät hoidot: vyöhyketerapia

Täydentäviin hoitoihin kuuluviksi voidaan laskea muun muassa vyöhyketerapia. Vyöhyketerapia tarkoittaa kokonaisvaltaista hoitoa, eli käsien ja jalkojen heijastepisteiden hierontaa ja painelua. Tavallisesti hoidossa käsitellään vain jalkapohjat, mutta toisinaan myös korvat ja kädet. Vyöhyketerapia on tarkka ja tehokas, mutta myös hellä hoitomenetelmä kaikenikäisille.