Tyypillinen länsimainen nykyihminen satsaa runsaasti terveyteen ja on valmis näkemään vaivaa oman sekä läheistensä terveyden eteen. Osa on jopa valmis harkitsemaan erilaisia lainoja, kuten frilansfinans.fi rahoittaakseen itselleen tai läheiselleen parhaan mahdollisen hoidon. Tiede on keskeisessä asemassa puhuttaessa terveydenhuoltoon liittyvistä innovaatioista. Esittelemmekin tässä artikkelissa muutaman ajankohtaisen tieteen oivalluksen, joita hyödynnetään terveydenhuollon piirissä tai joiden käyttökelpoisuutta lähdetään tutkimaan edelleen. Kerromme tässä artikkelissa niin Turun yliopiston läpimurrosta syövän tutkimuksen saralla kuin muutaman hieman käytännönläheisemmänkin esimerkin, jotka koskettavat meidän kaikkien elämää.

Miten tiede selittää nukahtavan ihmisen säpsähdysreaktiota?

Monelle meistä on varmasti tuttu tunne, että olet juuri nukahtamassa ja sitten yhtäkkiä säpsähdät. Erilaiset nukkumis- ja nukahtamisvaikeudet ovat hektisenä nykyaikana todella yleisiä ja tiede onkin pyrkinyt pureutumaan näihin vaikeuksiin hyvin erilaisista kulmista käsin. Edellä mainittua säpsähdysreaktiota tiede selittää unenpuutteella sekä stressillä, joka aiheuttaa lihasten nytkähdyksiä. Nämä nytkähdykset ovat tahdosta riippumattomia ja yllättävän yleisiä. Yleensä ne ovat myös vaarattomia. Nytkähdysten arvellaan johtuvan siitä, että nukahtavan henkilön hermojärjestelmä rentoutuu. Tämä saattaa myös johtua hermosolujen reagoinnista tilanteessa, jossa aivot saattavat tulkita tilanteen putoamisen kaltaisena tapahtumana. Stressin ja unenpuutteen lisäksi myös juuri ennen nukahtamista tapahtunut kuntoilu taikka kahvin juominen voi lisätä oireita.

Tiede tutkii niinkin pieniä asioita kuin punkkeja

Tiede tutkii hyvin monenlaisia asioita ja perehtyy niinkin pieniin asioihin kuin punkkeihin. Uusimmat tutkimukset nimittäin osoittavat, että kaupungeissa elävien punkkien levittämä borrelioosi onkin vaarallisempaa kuin metsissä ja maaseudulla elävien punkkien levittämä borrelioosi. Tämä on tärkeä tieto, jota monikaan kaupunkilainen ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi. Eikä borrelioosi ole suinkaan ainoa tauti, jota punkit voivat levittää.

Tutkimusten mukaan suomalaistyttöjen ruokavalion muutos uhkaa verottaa tyttöjen rautavarastoja dramaattisella tavalla

Tutkimusten mukaan suomalaistyttöjen ruokavalio on viime vuosina kokenut runsaasti muutoksia eikä tällä ole ollut pelkästään hyviä vaikutuksia. Itse asiassa uudenlainen ruokavalio on vaarassa verottaa tyttöjen rautavarastoja hälyttävällä tavalla. Nykynuoret saavat ravinnostaan liian pieniä rautamääriä, mistä saattaa olla seurauksena anemia. Monikaan tyttö ei välttämättä edes tiedä, että tytön tulisi saada melkein kaksinkertainen rautamäärä verrattuna poikiin. Tämäkin on varmasti asia, joka kannattaisi ottaa enenevässä määrin esille koulujen terveydentiedon tunneilla.

Turun yliopistossa on saatu aikaan mullistavan upea läpimurto syöpätutkimuksen saralla

Turun yliopistosta on saatu viime aikoina hyviä uutisia. Voidaan jopa puhua mullistavasta läpimurrosta syöpätutkimuksen saralla! Yliopistossa toimiva tutkijaryhmä on nimittäin pystynyt tehostamaan monien pahanlaatuisten keuhkosyöpäsolujen täsmälääkityksen vaikuttavuutta. Tutkijat ovat samalla huomanneet, että aikaisemmin tällaisten syöpien täsmähoidoissa ei ole huomioitu tiettyä mekanismia, jolla on tärkeä osuus määriteltäessä syöpäsolujen vastetta. Tutkijat ovatkin löytäneet syöpäsoluista tietynlaisen jarrupolkimen, jonka tehoa he ovat onnistuneet lisäämään tietyllä lääkeaineella. Tämä tekee täsmälääkkeen hoitovasteesta huomattavasti aikaisempaa tehokkaamman keuhkosyövän hoidossa.

Syöpä on sairaus, jonka hoito haastaa kokeneetkin lääkärit. Nykyiset syöpätutkijat ovat yleisesti sitä mieltä, ettei ole olemassa sellaista syöpähoitoa, joka toimisi kaikkien syöpätyyppien kohdalla. Tämän vuoksi täsmälääkkeiden löytäminen on erityisen tärkeää. Puhuttaessa näin suurista läpimurroista ovat keskeisessä asemassa tutkijoiden lisäksi myöskin hankkeen rahoittajat. Kyseistä hanketta on rahoittanut Syöpäsäätiö.