Tieteen alojen kehitys on usein kivuliaan hidasta, mutta viimeinen vuosikymmen on ollut tässä poikkeus. Harppauksia eteenpäin on otettu sekä tutkimustyössä, että hoitotyössä ja tämä näkyy potilaiden elämänlaadun parantumisena. Muutokset ovat voineet olla esimerkiksi terveydenhuollon käytännöissä, tai itse hoidoissa, ja jokainen niistä on vienyt kansaa terveempään suuntaan!

  • 1. Genomiprojekti

Vuonna 2003 julkaistiin, että ihmisen genomiprojekti on saatu valmiiksi. Tämä on luonnos ihmisen genomista, eli kaikista geeneistä jotka muodostavat DNA:n. Geenien järjestäminen genomiksi on auttanut tunnistamaan sellaisia yksittäisiä geenejä, jotka aiheuttavat tauteja, tai joilla on suuri rooli niiden syntymisessä. Tämän tiedon avulla on myös pystytty luomaan entistä tehokkaampia lääkkeitä kyseisiin ongelmiin. Seuraava suuri tähtäin tuleekin olemaan elimistössä elävien bakteerien täydellisen merkityksen ja toiminnan selvittämisessä!

  • 2. Kantasolu tutkimus

Kantasoluilla on uskomaton ominaisuus kehittyä minkälaiseksi kehon soluksi tahansa ja tämän ominaisuuden takia niiden potentiaali terveydenhuollossa ja lääketieteessä on valtava. Ne voivat olla vain useiden tautien parantamiseen ja tuhoutuneiden tai vahingoittuneiden solukkojen korjaamiseen. Vuonna 2006 todistettiin myös että tiettyjä valmiita soluja, kuten ihosoluja, voidaan muuttaa takaisin kantasoluiksi ja kantasolujen kloonaaminen on myös onnistunut. Tämä on puolestaan saanut aikaan lupaavia tuloksia kun tarkoituksena on korjata sydänsoluja tai esimerkiksi silmäsairauksia.

  • 3. HIV hoidot

HIV ei ole enää pelkästään kuolemantuomio, vaan sairauden kanssa voidaan elää lähes normaalia elämää. Aikaisemmin tämä kuitenkin vaati erittäin monimutkaisen lääkityksen, jota oli myös vaikea annostella varsinkin kehitysmaihin. Tällä hetkellä lääkitys on kuitenkin saatavilla yhden pillerin muodossa, jonka ottaminen kerran päivässä riittää!

  • Bioniset raajat

Proteesit ovat yksi nopeimmin kehittyvistä apuvälineistä ja tämä onkin mahdollistanut uuden elämän suurelle osalle raajarikkoja. Uudet bioniset raajat voidaan ohjata puhelimen applikaation avulla lähes mihin tahansa asentoon, niitä voidaan kontrolloida Bluetooth laitteiden kanssa, tai esimerkiksi tietokonesirujen avulla, jotka liitetään raajoihin. Oletettavaa on, että jossain vaiheessa nämä toimivat yhtä hyvin, kuin alkuperäiset raajat.