Parranajo on helpottunut huomattavasti, kun markkinoille on tullut monenlaisia höyliä. Aikaisemmin parta ajettiin partaveitsillä, joiden kanssa tuli olla todella tarkkana. Jo pienikin virhe saattoi kostautua sillä, että parran alueelle tuli pieniä haavoja. Se ei näytä esteettisesti kovinkaan kauniilta, joten partahöyliä alettiin kehittämään. Tänä päivänä yksi suosituimmista höylämerkeistä on Gillette, jonka höyliä on saatavana monessa eri mallissa. Osa höylistä on kaksiteräisiä ja toisissa on useampia teriä. On miehestä itsestään kiinni, millainen höylä sopii kenellekin parhaiten. Höyliin on kehitetty myös mitä erinäisimpiä erikoisuuksia. Niissä voi olla esimerkiksi joustava varsi, joka tekee parranajosta mukavampaa.

Parranajo aloitetaan valmisteluilla. Tärkeintä on, että iho on kostea, jolloin höylä ei jätä hankausjälkiä ihoon ja samalla höylä myös liukuu paremmin iholla. Kaikista helpoiten höyläys onnistuu suihkun aikana. Lämmin vesi tekee hyvää iholle aukaisten ihohuokosia ja pehmentäen partakarvoja. Ennen höylän käyttämistä on syytä levittää partavaahto. Partavaahto toimii kuin vesi pehmentäessään partakarvoja. Varsinainen parranajo tulee suorittaa siten, että höylää vedetään karvojen kasvun suuntaisesti. Jos parta ajetaan vastakarvaan, karvat saattavat alkaa kasvamaan ihon sisään.

Myös partaterällä on väliä. Parranajossa tulee aina käyttää ainoastaan hyväkuntoisia ja teräviä höyliä. Tylsällä höylällä parranajon kanssa tulee ongelmia, sillä höylä ei leikkaa karvoja kunnolla. Samaa höylää ei tulisikaan käyttää kovin monta kertaa, sillä terät menettävät tehoaan nopeasti. Jokaisella miehellä on hyvä olla varalla useita höyliä, jotta höylän voi vaihtaa aina tarpeen tullen.

Parranajon jälkeen on aika huolehtia ihon kosteutuksesta. Miehille on olemassa parranajon jälkeen käytettäviä after shave -geelejä ja -voiteita. Niiden avulla iho kosteutuu ja palautuu nopeasti parranajon aiheuttamasta rasituksesta. Voiteen tai geelin ei kannata koskaan olla alkoholipitoista, sillä se kuivattaa ihoa ja saa sen jopa kirvelemään, jos parranajo on aiheuttanut pieniä haavoja ihoalueelle.