Vuosi 2017 on ollut täynnä terveydenalan muutoksia ja tästä artikkelista löydät joitain jännittävimmistä läpimurroista!

  • T-solu immunoterapia

Leukemian ja muiden vereen liittyvien syöpien hoidoissa on tapahtunut valtavasti kehitystä, kuten on muidenkin syöpien kanssa, ja tällä hetkellä mahdollisuudet selvitä ovat huomattavasti paremmat. Nykyään on mahdollisuus saada jopa tarkkuushoitoa, sillä potilaan verestä voidaan eristää T-soluja, jotka sitten käsitellään erikoistuneessa laboratoriossa ja palautetaan verenkieroon taistelemaan syöpää vastaan.

  • 2. Synteettinen veri

Kuulolaiteet, tekoraajat, kasvatetut sydämet ja lukuisat muut keksinnöt ovat mahdollistaneet sen, että lähes jokainen ihmisen osista voidaan korvata ja menetetyt aistit palauttaa. Veri on kuitenkin pysynyt edelleen vain haaveena, mutta 2017 tähän asiaan saatettiin löytää ratkaisu. Englannissa rakennettiin kantasoluista synteettistä verta, jonka tehtävänä on esimerkiksi hoitaa tiettyjä sairauksia tai valvoa elimistön arvoja. Mikäli kehitys jatkuu samalla tavalla, voidaan pian saada luotua synteettistä verta jopa verenluovutuksiin.

  • 3. Ultraääni hoitoa Alzheimerin tautiin

Amyloidiplakin uskotaan olevan iso tekijä Alzheimerin muistiongelmien syntymisessä, sillä ne kerääntyvät hermosolujen, eli neuroneiden ympärille. Uusimpien ultraääni hoitojen avulla näitä soluja voidaan tuhota ja tämä on saanut aikaan lupaavia tuloksia testeissä. Vaikka kyseessä ei ole vielä mistään kohtaa ratkaisu sairauden parantamiseen, voidaan uusimmalla hoidolla tehdä elämästä hiukan helpompaa ja antaa potilaille mahdollisuus nauttia muistoista ja ymmärryksestä hiukan pidempään.